Digitalisering av vinglass

En rolig søndag? Aldri! Vi omgir oss med hverdagslige saker som ofte har en nokså kompleks form. Og nettopp dette med komplekse former egner seg ideelt som en utfordring for litt søndagsscanning og reverse engineering.

I dette tilfellet så fant jeg frem noen flotte vinglass i ODYSSE-serien fra Hadeland Glassverk. Hvorfor akkurat disse? Jo, de var stilige og kommer med knusegaranti som løser eventuelle forklaringsproblemer på hjemmefronten.

Utstyrsliste:

ProNor_vinglassScan_2016-02-21_17-07-54
Spraying av vinglass

Prosessen starter på terrassen. Og jaggu var det fint vær også. Her sprayer jeg raskt ned glasset ettersom et blankt/gjennsomsiktelig glass ikke så lett lar seg scanne.

ProNor_vinglassScan_2016-02-21_16-43-44
Geomagic Capture scanner ved hjelp av to kameraer og et projisert grid

Med scanneren så tar jeg en serie med bilder/scans som blir lappet sammen automatisk i Geomagic Design X. Man gjør det enda lettere for programvaren om man bruker noen targets/spheres som vi ser avbildet her.

ProNor_vinglassScan_2016-02-21_16-43-24
Et enkelt og raskt oppsett med scanner hjemme

Etter fullført scanning bruker jeg punktskyen til reverse engineering med Geomagic Design X. Vi har blant annet en video som viser denne prosessen i litt mer detalj her. Her modellerer vi og får løpende informasjon på hvor nærme fasiten (glasset) vi er. Etter at jeg er fornøyd med jobben eksporteres resultatet til SOLIDWORKS der vi kan jobbe videre på det om ønskelig.

Jeg er selv nokså raus med rødvinen, så av ren nysgjerrighet ønsket jeg å sjekke hvor mye man vanligvis får i glasset på restaurant. Osloby hadde svaret, og jeg lar godviljen regjere og sier fasiten er 15 cl. Glasset er et all-round glass som skal romme 56 cl på en god dag.

Med 56 cl i glasset
Med 56 cl i glasset
Med 15 cl i glasset.
Med 15 cl i glasset

 

For å sjekke om dette kan stemme benytter jeg Intersect-verktøyet i SOLIDWORKS. (Klikk på bildene for større utgave). Som vi ser så virker det som 15 cl i glasset treffer ganske godt på det videste tverrsnittet, noe som lover godt. Det påstås at dette ser riktig ut av andre som er finere på dette med vin enn meg. (Kilde: ikke navngitt kollega). I tillegg så får vi 56 cl i glasset med en liten margin. QED.

Før man eventuelt tar seg et velfortjent glass for jobb vel utført, hva med å starte med et teaserbilde som får druesmaksløkene i gang? Her presentert ved hjelp av SOLIDWORKS Visualize!

SOLIDWORKS Visualize i aksjon.
SOLIDWORKS Visualize i aksjon

Jeg undres…..hva mer kan vi gjøre med dette digitaliserte vinglasset?