DraftSight vs. AutoCAD

Hvorfor DraftSight kan være den beste løsningen for deg

Mitt navn er Peter, og jeg brukte AutoCAD i mange år før jeg byttet til SOLIDWORKS-produktene. I dette blogginnlegget vil jeg gå gjennom noen av de viktigste forskjellene mellom AutoCAD og DraftSight, etter min mening. Jeg håper innsikten kan hjelpe deg med å ta en velbegrunnet avgjørelse på hva som er den riktige løsningen for deg og din bedrift.

Mitt første møte med CAD i arbeidslivet var i 1994, da Autodesk lanserte AutoCAD LT for Windows 3.11. Mye har skjedd i utviklingen av CAD-programmer siden den tid. Vi har fått funksjoner vi aldri kunne forestille oss på 90-tallet.

Når det gjelder kommunikasjon er det mange som arbeider på samme måte i dag, som vi gjorde for 30 år siden. Vi erstattet brevet med diskett, og deretter med email. Men legger vi ved en fil med emailen vår, blir den noen ganger sendt frem og tilbake mellom ulike kollegaer.

Med DraftSight er fremtiden her. 3DEXPERIENCE-plattformen er integrert i DraftSight, slik at du kan kommunisere med kollegaer, kunder og interessenter. Valg av riktig 2D CAD-programvare er avgjørende, og det er viktig å ha full oversikt over de ulike tilbudene.

Vi forteller deg gjerne mer om DraftSight – kontakt oss her.

Dette skal vi se på:

En rask sammenlikning – AutoCAD / DraftSight

AutoCAD
AutoCAD er en av de største programvareløsnignene for CAD og stammer fra 2D-funksjoner. Det har siden blitt utvidet til å omfatte 3D-funksjoner, tilpasninger, applikasjoner og til slutt skape vertikale produkter for arktitektur / konstruksjon og mekanikk. Fra en enkel ide til produksjon av 2D- og 3D-design.

AutoCAD er imidlertidig først og fremst et 2D-verktøy, selv om det har funksjoner for 3D-modellering. For 3D-modellering er programvarer som SOLIDWORKS et bedre alternativ. AutoCAD er et frakoblet sett med verktøy.

Løsningen har hatt en stor prisøkning de siste årene, en økning på 38% bare i 2019. AutoCAD er kanskje en kraftfull og avansert programvare, men kommer med en heftig prislapp som skiller seg ut som en av de største investeringene du kan gjøre på 2D-markedet.

I tillegg trenger programvaren en kraftfull prosessor. Du må skaffe deg en god (og kostbar) maskinvare hvis du vil at AutoCAD skal være fullstendig funksjonell.

DraftSight

DraftSight er en avansert, men brukervennlig 2D CAD drafting løsning med kraftige funksjoner, API’er og nettverkslisenser. Dette er for å kunne tilby deg og alle på teamet ditt fleksibiliteten til å raskt og enkelt gi liv til design – lokalt, regionalt og globalt.

DraftSight er en enhetlig innovasjonsplattform som forener 2D og 3D, med et bredt spekter av verktøy for alt du trenger.

Løsningen skiller seg ut på grunn av sin gunstige pris – du kan anskaffe lisenser til en mye lavere kostnad, enn alternativer som f.eks. AutoCAD. DraftSight er en attraktiv løsning hvis du ønsker å redusere kostnader eller finne et rimelig alternativ.

Kravene til maskinvare og prosessorkraft er færre enn AutoCAD.

I tillegg utmerker DraftSight seg på flere områder, sammenliknet med AutoCAD.

Disse områdene inkluderer:

  1. Flerbrukerlisenser
  2. Alle DWG-filformater
  3. Tilpassede API’er
  4. Fleksibel lisensiering
  5. Kraftige integrasjoner
  6. 2D- og 3D-design i ett

Er disse funksjonalitetene viktig i ditt valg av 2D CAD-programvare?
Les videre for en sammenlikning mellom hva DraftSight og AutoCAD tilbyr.

Her utmerker DraftSight seg – 6 grunner

1. Flerbrukerlisenser

DraftSight tilbyr flerbrukerlisenser som tillater at x-antall brukere deler en enkelt lisens via SNL. Flerbrukerlisenser er en fin måte å gi teamet ditt tilgang til en programvare, som de bare bruker innimellom. Det er en fleksikbel løsning som sparer penger, ved å la flere sporadiske brukere benytte seg av programvaren.

Hvis du har flere brukere av 2D CAD og kontorer på flere lokasjoner, er DraftSight Enterprise ideelt for organisasjonen din.

AutoCAD tilbyr lisenser basert på navngitte, individuelle brukere. Flerbrukerlisenser har blitt fjernet fra tjenestene deres. Derfor må hver bruker ha deres egen lisens, da lisensen ikke lenger kan deles på tvers av team og lokasjoner.

2. Alle DWG-filformater

DraftSight støtter både DWG og DXF. Du kan opprette, redigere og lagre hvilken som helst 2D og 3D DWG-fil. Du kan fortsette å bruke hvilken som helst fil du opprettet i AutoCAD og samarbeide med andre profesjonelle som bruker annen CAD-programvare.

DraftSight var opprinnelig designet for å hjelpe SOLIDWORKS-brukere med problemer knyttet til DWG-filkompatibiliteten, som de opplevde med AutoCAD. DWG-filene opprettet i DraftSight er 100% kompatible og fullstendige med blocks, dimension styles, layers og mer.

AutoCAD introduserte det populære, opprinnelige filformatet: DWG. Allikevel er filformatene du kan importere og eksportere, inkludert DWG, veldig begrenset.

3. Tilpassede API’er

DraftSight tilbyr et åpent API for en fullverdig tilpasning av brukeropplevelsen. DraftSights API SDK inneholder et bredt spekter av fasiliteter, som kan hjelpe deg med å legge til funksjonalitet til DraftSight programvaren.

Med den kan du automatisere workflows, opprette add-ins og integrere DraftSight i din egen workflow, som involverer andre systemer som ERP, PDM, LISP-rutiner, databaser og mer.

Du kan til og med importere gammel .lsp fra AutoCAD.

AutoCAD støtter et flertall av API’er, inkludert AutoCADs egne programmeringsspråk, AutoLISP og Visual LISP, ActiveX Automation og kompilert språkprogrammering ved hjelp av ObjectARX eller Microsoft .NET rammeverket.

AutoCAD LT, den billigere versjonen av AutoCAD, har API-begrensninger og gjør det vanskelig å brukertilpasse. AutoCAD LT har ikke AutoLISP.

Hvordan fungerer 3DEPXERIENCE og DraftSight på samme plattform? Vi forklarer!

 

4. Fleksibel lisensiering

DraftSight gir deg muligheten til å velge lisensiering med flere alternativer. Du kan velge mellom en abonnementsmodell eller vanlige lisenser, som betyr at du enten kan leie eller kjøpe dem.

Dette garanterer fleksibilitet og valgmuligheter etter behov.

Med en vanlig lisens eier du programvaren og har kontinuerlig tilgang til filene du har opprettet.

AutoCAD opererer med en obligatorisk abonnementsmodell. De har sluttet helt med å selge vanlige lisenser. De abonnementsbaserte «pay as you go» lisensene krever at du fortsatt har abonnement, for å få tilgang til filene dine.

 

5. Kraftige integrasjoner

DraftSight er sømløst integrert med SOLIDWORKS og andre Dassault Systèmes produkter. Det finnes en rekke integrasjoner mot blant annet ERP, MPS, CAM, PDM og mange fler.

Utgivelsen av DraftSight 2019 introduserte den nye programvaren som en del av det større 3DEXPERIENCE økosystemet. En plattform som kobler brukere og bedrifter med verktøy for datautveksling, informasjonsdeling og samarbeid.

På 3DEXPERIENCE-plattformen tetter DraftSight hullet mellom 2D- og 3D-designprosesser.

AutoCAD har få integrasjoner og disse inkluderer Navisworks, Bing Maps og Bentley Systems’ MicroStation, i tillegg til Microsoft OneDrive og SharePoint.

AutoCAD LT har veldig få integrasjonsmuligheter siden API-mulighetene er begrenset.

 

6. 2D- og 3D-design i ett

DraftSight tilbyr en enklere måte å oppnå de fire nøkkelfunksjonene ved 2D/3D samarbeid: digitalisere, konvertere, transformere og økning, med spesifikke verktøy tilknyttet hver hensikt.

For eksempel, Image Tracer i DraftSight er et konverteringsverktøy som gjør livet ditt mye enklere. Det konverterer 2D-data til 3D CAD-data enkelt, og eksporterer det til SOLIDWORKS.

Eldre data som kun er tilgjengelig som 2D strektegninger kan bli konvertert til 3D, og eldre tegninger som kun var tilgjengelig på papir kan bli digitalisert.

AutoCAD har få muligheter for 3D-modellering, og derfor er det egentlig ikke egnet for dette formålet. Du kan lage 3D-modeller, men det er både komplisert og tidkrevende å redigere dem.

AutoCAD LT har ingen 3D funksjonalitet.

3DEXPERIENCE – Fremtidens måte å kommunisere på er her

DraftSight 

Dagens utfordringer overgår drafting. For å kunne tjene DraftSight brukere og hjelpe dem med kommunikasjon, kan 3DEXPERIENCE integreres i DraftSight.

Innad i DraftSight har du oppgaveruten, der du kan søke etter nøkkelord og raskt finne frem en tegning på plattformen. I tillegg kan du sjekke filer for å unngå motstridende redigeringer, lagre en ny tegningsrevisjon, erstatte en lokal versjon med en plattformrevisjon og angi et modenhetsstadium for tegning. Dette gjør at teamet ditt kan se den siste statusen og foreta tilsvarende handlinger.

Når en tegning er sjekket inn på 3DEXPERIENCE-plattformen kan du trygt dele den med andre. Du kan f.eks. via nettleseren kontrollere om en mottaker bare skal se eller kunne endre en tegning.

Du kan til og med bestemme om en mottaker kan dele den med andre. I tillegg kan tegningen også bli delt som en lenke, som dine samarbeidspartnere har direkte tilgang til.

Hvis man ser tilbake har DraftSight kommet langt. For ti år siden satte DraftSight seg målet om å styrke brukere med en profesjonell og rimelig 2D-kommunikasjon. Nå har DraftSight tillit hos millioner av brukere.

Hvis vi ser fremover har verden blitt mer sammenkoblet, online, kompleks og samarbeidende. Med tilliten og innspill fra millioner av brukere, jobber DraftSight videre for å betjene behovene for online samarbeid og datahåndtering.

AutoCAD har ikke noe lignende.

Overgangen fra AutoCAD til DraftSight

For mange kan det virke skummelt å vurdere og bytte 2D CAD-system. Det kan jo ikke være enkelt?

Jo, det er det faktisk.

Overgangen trenger ikke å være kostbart, tidkrevende eller spesielt komplisert. I hvert fall ikke hvis det er DraftSight du vurderer.
DraftSight bruker nemlig akkurat samme DWG-filformat som de eksisterende filene dine fra AutoCAD. Løsningen tilbyr alle verktøyene og den funksjonaliteten du trenger for å arbeide som vanlig.

Brukergrensesnittet, kommandoer og funksjoner er kjente og lette å navigere i – nettopp fordi de har blitt designet for migrerte AutoCAD brukere. Det er flere likheter, og du får alt dette til en brøkdel av prisen.

Med DraftSight får du: 

  • Filkompatibilitet 
  • Ingen behov for omskolering
  • Pålitelig programvare
  • Kostnadsreduksjoner 

Du kan begynne å jobbe i DraftSight kun ved å åpne AutoCAD-filene dine. Det er ingen behov for dataeksport eller -import.

Hvis dine kollegaer eller samarbeidspartnere fortsatt bruker AutoCAD, kanskje til og med en gammel versjon, kan du lagre filene dine for dem som DWG eller DXF i eldre formater.

Du kan også gjenbruke gamle maler og standard layers fra AutoCAD i DraftSight. De fleste navngivninger og kommandoer er de samme – eller gjenkjennes lett av DraftSight.

For å si det enkelt: Selv om du er nybegynner i DraftSight, er programmet lett å lære seg. Særlig hvis du er kjent med andre CAD-systemer, spesielt AutoCAD. DraftSight er enkelt og intuitivt å navigere i. Utseendet og følelsen er den samme.

Overgangen er ikke noe problem.

Og der har du det. Så, hva tenker du?

Kan DraftSight være den riktige løsningen for deg?

Vi er sikre på det – DraftSight Enterprise tilbyr et forbedret brukergrensesnitt, kompatibilitet, funksjonalitet, lisensiering og prising av 2D CAD programvare, noe du ellers bare kunne drømt om.

Ta kontakt

 


Peter Gellerstam
Application Engineer

PS. Hvis du vil se mer – denne viden fra Cadalyst viser forskjellene mellom AutoCAD og DraftSight, fra et AutoCAD brukerperspektiv.