sveiv+vannsprut6_visualize

En hel verden av 3D-modeller kan åpnes i SOLIDWORKS Visualize

Stian Mork
 
Av Lars Haaland
23.10.2017

En godt gjennomtenkt rendering av produktet ditt er viktig for god markedskommunikasjon. Ofte har man behov for å sette inn andre objekter i renderingen for å tydeliggjøre budskapet man vil formidle, for eksempel ved å gi kontekst og skala til innholdet i bildet.

Når man skal lage en rendering der man ønsker å sette produktet sitt inn i et miljø, trenger man ofte andre produkter eller gjenstander som skal stå i samme miljø – for eksempel en dataskjerm, et skip eller en skiftenøkkel, for å ta noen eksempler. Ofte er det fristende å modellere disse tilleggsobjektene selv. Dersom noe er enkelt å modellere, og man jobber raskt, bruker man ikke nødvendigvis så lang tid på dette.

Men hva om du trenger en modell av en hånd, en opprørt havflate eller et furutre? Ikke noe av dette er umulig å modellere i SOLIDWORKS, men det vil ta tid – og slike modelleringsoppgaver er langt enklere å få til i design/visualiseringsprogrammer som for eksempel Modo, 3DS MAX, Cinema 4D – hvis man er så heldig å kunne bruke noen av disse eller har tilgang på noen som kan det. Hvis det eneste alternativet ditt er å bruke SOLIDWORKS, kan det være både raskere og billigere å kjøpe furutre-modellen på nettet fremfor å modellere selv.

Se også: Ubegrensede muigheter med MODO 11

Er det et vanlig 3D-format, kan Visualize åpne det

En av fordelene med Visualize som mange setter pris på, er at man kan åpne filer i et stort antall ulike geometriformater. Når man skal rendre SOLIDWORKS-modellene sine, kan man derfor fint sette inn andre modeller fra andre programmer. Ikke bare fra andre CAD-programmer som Inventor, Creo og CATIA, men også fra design/visualiseringsprogrammer som Modo, 3DStudio MAX, Cinema 4D og Maya. Har du 3D-innhold som kommer fra slike programmer, så kan alt bringes sammen i Visualize.

Dette åpner for mange muligheter. Vi må selvsagt skyte inn at selv om du enkelte ganger kan manipulere inn ulike objekter i Photoshop etter at du har rendret, finnes det mange situasjoner der bare en 3D-modell gjør jobben. Det kan være at produktet ditt skal ligge inni eller bak objektet du ønsker å sette inn, eller om du skal animere alt sammen til slutt – noe du kan gjøre med Visualize Professional.

Se også: Perfeksjonér renderingene dine med Visualize Professional

Ok, jeg vil sette inn et realistisk tre i Visualize. Hvor finner jeg modeller av trær?

Det aller enkleste er å kjøpe det på nettsteder som Turbosquid, Dosch Design eller Xfrog . Sistnevnte har kun trær og planter, men har til gjengjeld et svært stort utvalg vekster, busker, og trær av alle slag. På steder som Turbosquid, er det ofte flere noenlunde like modeller tilgjengelige til ulik pris, og man kan se på forhåndsvisningen at modellene kan ha ulik kvalitet. Turbosquid fungerer som en markedsplass der enkeltbrukere kan selge sine egne 3D-modeller.

Tree_in_warehouse 2

Tommelfingerregelen er at du stort sett får det du betaler for. Prisen må du selvsagt sammenligne med hva du ville ha brukt selv på modellere noe tilsvarende – men selv om prisen på enkelte modeller kan synes høy, er det ofte billigere å kjøpe enn å modellere selv. Enkelte ganger tilbyr slike nettsteder gratisprøver, hvis man vil se hvordan modellene ser ut.

Disse nettstedene har som regel samme fil tilgjengelig i flere ulike 3D-formater – for eksempel formatene OBJ, 3DS, FBX – som alle kan åpnes i Visualize. Last ned filene, og bruk File – Import i Visualize for å få modellen inn sammen med SOLIDWORKS-objektet. Som regel kommer teksturen med, men når det gjelder for eksempel OBJ-filer så ligger teksturene i en egen fil som må ligge i samme folder som OBJ-filen for at teksturen skal vises riktig.

Lag deg et bibliotek av ulike ekstramodeller

Når du har skaffet deg dine første slike ekstramodeller eller «props», for å bruke filmspråket, er det et godt tips å ta vare på dem i et bibliotek slik at du har dem for hånden. Dersom det å lage renderinger er en del av din jobb, er det sannsynlig at du får behov for disse modellene igjen.

Du bør gjøre nedlastede eller kjøpte modeller til dine egne ved å gjøre enkelte endringer på dem slik at de ikke blir like gjenkjennelig for ditt publikum. Ved å for eksempel endre farge, skala, orientering, kan du oppnå at det visuelle uttrykket blir unikt. Hvis du sørger for å lage bilder som oppleves som unike og originale, vil de skape den stoppeffekten man ofte trenger for å nå ut til markedet.

Muligheten til lå sette inn mange ulike geometriformater åpner muligheten til å gi renderingene dine et solid løft i Visualize – slik at bildene kommuniserer budskapet akkurat slik du ønsker.

Ønsker du å lære mer om Visualize har vi regelmessige kurs som lærer deg alt du trenger for å komme i gang.

Mer informasjon