Lag avfasinger raskere med SOLIDWORKS 2017

Jon Anders Østerud

 

Av Jon Anders Østerud
28.11.2016

 

Chamfer er et verktøy som har eksistert i SOLIDWORKS siden starten i 1995. Med dette verktøyet lager vi avfasinger direkte på 3D modellen uten å tegne 2D skisser først, en såkalt påført funksjon («Applied feature»). I år har Chamfer fått en ordentlig overhaling, la oss se hvor lett det nå er å lage både enkle og avanserte avfasinger.

Nye chamfer valgChamfer inneholder nå mange av de samme valgene vi tidligere kun hadde i Fillet. Vi skal først se på et eksempel med det nye «Offset face» valget. Her har vi nemlig mulighet til å legge på mange avfasinger med forskjellig størrelse i en og samme funksjon. Dette sparer vi mye tid på da vi tidligere måtte lage en funksjon for hver størrelse.

Alt jeg trenger å gjøre er å starte Chamfer, velge «Offset Face» og deretter slå på valget «Multi Distance Chamfer» og velge en verdi vi skal starte med. Deretter er det bare å plukke kanter og endre verdien fortløpende i boksen som kommer til syne på hver kant.

Multi Distance Chamfer2

 

 

Det er også nå blitt mye enklere å lage avanserte avfasinger der vi tidligere måtte bruke kompliserte «workarounds» for å få det resultatet vi ønsket. Ønsker å lage en variabel avfasing på andre siden av delen. I dette tilfellet bruker jeg det nye «Face»-valget og definerer samtidig en «Hold Line» som bestemmer grensen for hver av flatene jeg velger. På den måten er det raskt og enkelt å lage en relativt avansert form som en slik variabel avfasing er, og det beste av alt, ingen «workaround» nødvendig.

Avansert avfasing

 

Endre fra Chamfer til FilletHvis du på noe tidspunkt ønsker å endre fra en type avfasing til avrunding (Chamfer til Fillet) så kan vi nå gjøre det enkelt ved å gå inn igjen i funksjonen og velge det nye valget vi finner på topp. Tidligere måtte vi slette funksjonen for å så opprette en ny.

I videoen under kan du se hele demonstrasjonen vist i SOLIDWORKS. Dette er det samme vi viste på What’s New seminaret i år.

 

 

Les også om hvordan du kan kutte deg gjennom modeller med Section View i SOLIDWORKS 2017