Jobb smartere med store sammenstillinger i SOLIDWORKS

Jon Anders Østerud

 

Av Jon Anders Østerud
15.11.2016

 

En av de over 250 nye forbedringene i SOLIDWORKS 2017 er Magnetic Mates. Dette nye verktøyet vil gjøre det enklere å jobbe med store sammenstillinger, eller layoutmodeller, der vi forsøker å optimalisere plassen.

Vi kan se på dette som en avansert form for «Mate referanser» der vi etter litt oppsett kan fulldefinere komponenter i en sammenstilling ved hjelp av kun ett klikk. Det er enkelt å gjøre modeller klare for magnetiske mates, la oss ta en titt på hvordan dette fungerer.

magnetic_mates_asset_publisherÅpner først en modell jeg ønsker å klargjøre for «Magnetic mates». Verktøyet vi bruker heter «Asset publisher» og finnes under Tools menyen. Ved å klikke på dette nye verktøyet vil PropertyManager åpne et vindu der vi setter opp hvordan modellen skal oppføre seg når det gjelder magnetiske mates.

Selve oppsettet består i hovedsak av to steg. Vi må først definere et «gulvplan» som modellen skal snappe til når den legges inn i sammenstillingen. Her kan man legge inn en offset om ønskelig.

Videre må vi definere ønsket antall koblingspunkter. For å definere et koblingspunkt trenger vi to referanser. Det viktigste er et punkt, altså der hvor koblingspunktet skal ligge, dette kan være et punkt på modellen eller et skissepunkt f. eks. Det siste vi må definere er retningen på maten, det kan man gjøre med f. eks. en flate, et plan eller noe annet som har en fullt definert retning. Retningen er mulig å snu med valget «Reverse direction». Når dette er definert kan vi helt til slutt velge å lage en SpeedPak konfigurasjon samtidig.

magnetic_mates_conveyor

Når dette oppsettet er ferdig er modellen klargjort for Magnetic Mates. Vi setter den inn i sammenstillingen som en hvilken som helst annen SOLIDWORKS modell. Det første man vil legge merke til er at modellen snapper med det vi definerte som gulvplan mot en flate i sammenstillingen. Retningen kan jeg enkelt endre ved hjelp av TAB knappen.

Koblingspunktene vil vises som rosa kuler i modellen. Drar jeg en modell nærmere en annen med et slikt koblingspunkt vil de til slutt opprette en forbindelse mellom seg. Klikker jeg så vil koblingspunktene snappe sammen og jeg har dermed plassert modellen min med et klikk. Magnetiske mates er like lette å løsne som de er å feste. Ta tak i en modell og dra og den vil være mulig å plassere på nytt. Videoen viser hvor enkelt det er i bruk.

 

 

Har du fått med deg alle nyhetene i SOLIDWORKS PDM 2017? Les også min guide over de viktigste nyhetene i PDM 2017