millennium falcon

Millennium Falcon smugler tunge SOLIDWORKS-modeller fra STEP

«May the Fourth be with you!»

Resten av året hører man; «May the Force be with you!». Slike rop i desperasjon kan man høre gjalle mellom veggene i CAD-hulene rundt om i riket, og i republikken, når man mottar store mengder STEP-filer som må importeres. Eller andre formater som IGES og Parasolid.

Importerte og konverterte modeller kan oppleves som svært tunge, men det er ikke alltid like lett å vite hva det er som gjør de så tunge. Og det finnes nok mange flere triks i SOLIDWORKS for å gjøre livet lettere, enn for eksempel lyssverdfarger. Her illustrert ved hjelp av smuglerskipet Millennium Falcon. Greier vi å avdekke hvor Han Solo har gjemt det tunge men godt skjulte smuglergodset mon tro?

For i modeller med utrolig mange deler, i dette tilfellet Lego-varianten av Millennium  Falcon med 5451 komponenter, så kan det virke som en umulig oppgave å finne de delene(smuglergodset) som gjør at modellen føles uregjerlig. Men med et lite Jedi-triks så løser vi dette lett!

Trikset kalles Assembly Visualization, og en finner verktøyet raskt ved å bruke Command Search-funksjonen. Her kan man velge å sortere alle komponenter i sammenstillingen sin basert på for eksempel vekt, revisjon, antall, eller i dette tilfellet det som kalles Graphics-Triangles. Sistnevnte er ofte en god indikator på hvor tunge de enkelte delene i sammenstillingen din er.

Assembly Visualization med Graphics-Triangles
Assembly Visualization med Graphics-Triangles

Fargene og skalaen man bruker kan man selv justere. I dette tilfellet fra blå-grønt til rødt, fra det gode til det onde, eller fra den lyse til den mørke siden om man snakker slikt språk. Ja, vi kunne valgt Yoda’s favorittfarge, grønn, men det kan kanskje være en uheldig fargekombinasjon for de rød-grønn fargeblinde? (En kan jo lure på om en/ei som er fargeblind egentlig fikk med seg hvem som var god eller ond i duellen mellom Yoda og Count Dooku i kampens hete).

Lego-Millennium Falcon i gode til onde lyssverdfarger, vha. Assembly Visualization
Lego-Millennium Falcon i gode til onde lyssverdfarger, vha. Assembly Visualization

Med farger på plass så identifiserer vi raskt de tyngste delene i sammenstillingen, og da er det bare å lete frem neste Jedi-triks for å bekjempe rebuild-tiden. «Hurry up Luke! Quick! Quick!»

Modell hentet fra GrabCAD