Av Stian Mork
25.07.2016
HJELPES! Sommer-OL i Rio nærmer seg, og jeg har fått i oppdrag å ferdigstille fakkeltårnet. Det som gjenstår er å legge inn en logo for Rio 2016 på det sirkulære fundamentet, samt beregne styrken på trappen.
Sette inn dekal
Ok, starter med logoen først. Jeg har vært på nettet og funnet en flott Rio2016 logo som jeg ønsker å benytte.
Jeg har en utfordring med denne logoen, og det er at den er i png format, som kjent så er det kun p2d filer som kan benyttes for dekaler i SW.
Visste du at vi kan benytte PhotoView 360 for å konvertere bildefiler til p2d format?
- Gå til nedtrekks menyen for PhotoView 360, velg Edit Decal…
2. I menyen du da får opp, klikk på Browse… for å hente opp den aktuelle bildefilen.
3. Klikk på Save Decal.. og velg lokasjon for hvor du ønsker å lagre ut filen.
4. Den nye dekalen vil så bli tilgjengelig og klar til bruk under Appearances, Scenes and Decals i Task pane.
Flott, da har jeg logoen på plass. Neste steg blir å analysere trappen.
Analyse
Om vi tar en titt på trappen så ser vi at den er modellert opp som en solid. Med tanke på at det her er snakk om en tynnvegget struktur med uniform tykkelse, så er det fordelaktig å benytte skallelementer for på den måte å redusere antall frihetsgrader, noe som igjen gjør at problemet går raskere å løse.
Når en modell er modellert opp som en solid, så finnes det flere måter å konvertere elementene fra solid til skall:
- Man kan benytte simulation verktøyet Define shell By Selected Faces…
Ved å benytte dette verktøyet så må man plukke alle flatene man ønsker å konvertere, samt angi tykkelse og orientering i forhold til hvor midtplanet befinner seg. Dette kan være en tidkrevende prosess, særlig i tilfeller hvor vi har mange forskjellige komponenter med ulik tykkelse i modellen vår, da må man holde tunga rett i munnen. I så fall kan man få god hjelp av Shell Manager verktøyet som vi fikk inn i programmet for noen år siden, dette verktøyet hjelper oss å holde kontroll over de forskjellige skallene ved at vi kan gruppere etter tykkelse, materialer også videre, men man er fortsatt låst opp til de flatene man velger her i etterkant når man skal legge på grensebetingelser, vi kan med andre ord ikke benytte flater som ligger på motsatt side av den valgte geometrien eller over tykkelsen.
2.En annen metode er å modellere opp en flatemodell av den eksisterende solid geometrien ved bruk av flateverktøy som Mid-surface og Offsett surface.
Med denne metoden har vi god kontroll på geometrien, da vi enkelt kan tette glipper også videre som oppstår under konverteringen, men igjen fører jo dette til ekstra jobb da man er nødt til å modellere opp en allerede eksisterende modell på nytt.
3. En tredje metode er å benytte sheet metal. Som kjent, så blir modeller som er modellert med sheet metal automatisk konvertert til skallelementer når de tas inn i Simulation. Dettte er en stor fordel da det sparer oss for mye jobb, i tillegg blir tykkelsen automatisk generert fra sheet metal modellen, samt at all geometri kan benyttes for å oppsett av studiet i etterkant.
I dette tilfellet så er trappen som tidligere nevnt modellert opp som en solid (uten bruk av sheet metal funksjonene), men her kommer et fiffig triks for å allikevel kunne få Simulation til å definere skallelementene for oss.
I sheet metal så har vi et verktøy som heter Insert Bends.
Dersom vi benytte dette verktøyet, velger en flate og trykker OK, så vil SOLIDWORKS konvertere modellen til en tynnplate del, dette fungerer faktisk også dersom programmet ikke finner noen knekker i geometrien (No bends found).
Etter at operasjonen er utført vil du se at det dukker opp en mappe i historietreet med navn Sheet metal, dersom denne er tilstede i modellen, vil Simulation betrakte modellen som en sheet metal del og automatisk generere skallelementer når den tas inn i Simulation.
Da er det bare å sette opp studiet uten å måtte tenke på definering av skallelementene, og man kan fritt benytte all synlig geometri i modellen for oppsettet. En flott tidsbesparer der altså.
Da har vi fått på plass logoen, og det ser ut til at trappen holder, så da er det bare å glede seg til åpningsseremonien for sommer-OL 2016 i Rio.