SOLIDWORKS MBD (Model-Based Definition) har kommet!

Med SOLIDWORKS 2015 SP2, ble også MBD utgitt samtidig. Vel hva er MBD? Det er en integrert papirløs produksjonsløsning. Istedenfor å lage en typisk 2D tegning, med et antall bilder som viser ulike orienteringer av komponenten og tilhørende mål, er all den nødvendige informasjonen plassert direkte på 3D-modellen. Dette bidrar til å redusere feil, øker produksjonseffektivitet men støtter fortsatt de ulike industristandardene.

MBDDu lurer kanskje på hvordan dette øker produksjonseffektivitet. Det vil gjøre prosessen mer effektiv fordi det ikke er behov for 2D-tegningsfiler. All informasjonen er allerede på 3D-filen så hvorfor ikke bruke det? Poenget med en 2D tegning fil var å formidle til produksjon på hvordan det endelige produktet skal se ut. Dette har vært hovedleveransen. Mesteparten av tiden som ville gått med til å lage 2D-tegningen er nå spart inn.

Videre tenker du fortsatt vil trenge både dimensjoner og notater slik at det likevel vil ta en haug med tid. At all den tiden man sparer fra å arbeide med 2D-tegningen simpelten bare vil overføres til 3D-modellen? Vel, slik er det ikke. SOLIDWORKS MBD bruker et verktøy som har vært i SOLIDWORKS helt siden 2006; DimXpert. DimXpert er et ekstremt kraftig verktøy for å lage PMI, og har mulighet til å automatisk målsette modellen i tillegg til å legge på de aktuelle toleransene på 3D-modellen.

En ytterligere reduksjon av feil kommer når man kan dobbeltsjekke modellen for manglende mål, eller analysere resulterende toleranser for sammenstillinger. Alle flater på modellen blir tildelt en farge basert på målsetting og toleranse. Dermed ser man direkte hvilke flater og deler av modellen som eventuelt må sjekkes og endres.

SOLIDWORKS MBD viktigste jobb er å organisere all PMI data. Den gjør dette ved å opprette egendefinerte visninger for å representere bestemte dimensjoner. Med 2D-tegninger har du flere visninger med spesifikke dimensjoner. Du gjør den samme prosessen med MBD ved å lage tilpassede 3D-visninger. Den bidrar til å gi den tiltenkte informasjon til produksjon med mindre forvirring. Fordelen er her at man kan rotere modellen uten at informasjonen forsvinner.

SOLIDWORKS 3D-PDF 2

Hvordan blir informasjonen levert til produksjon? Du har to alternativer som er industristandarder. Du kan lagre informasjonen i eDrawings eller en 3D PDF. 3D PDF kan enkelt tilpasses for å passe dine krav. Ovenfor så du et eksempel på hvordan en slik tegning kan se ut. Her bruker man en helt vanlig og gratis PDF-leser for å åpne filen. Andre kan nå rotere på modellen, zoome inn/ut samt hoppe mellom predefinerte orienteringer. I tillegg kan man ikke minst hente ut ekstra eller manglende mål om dette er ønskelig.

Her er en en liten video som viser SOLIDWORKS MBD i praksis:

Se mer informasjon på SOLIDWORKS sin hjemmeside:

http://www.solidworks.com/sw/products/technical-communication/solidworks-mbd.htm