Vi får stadig flere forespørsler fra våre kunder om det lar seg gjøre å kjøre SolidWorks på Mac. Kort fortalt så er SolidWorks som alle andre profesjonelle CAD-systemer når det kommer til krav om arbeidsstasjonens konfigurasjon og ytelse for en feilfri opplevelse. I denne posten skal vi se litt på begrensninger og muligheter rundt dette.
SolidWorks har på sine nettsider en godt beskrevet systemkravliste. Vi i ProNor forholder oss til denne når vi skal hjelpe dere som våre kunder. Skulle du ønske å benytte annen maskinvare eller operativsystem enn det du finner på denne listen, skjer dette på eget ansvar. En mulig konsekvens av å ikke bruke anbefalt hardware eller software, er at SolidWorks ikke vil fungere som forventet.
Først og fremst; hvis du går til en elektrokjede i dag for å kjøpe en ny datamaskin så kan de tilby både PC og Mac. Rent maskinvaremessig så er begge deler (veldig) like når det kommer til interne komponenter.
Mac
- Levert av Apple
- Mac = MacIntosh. Dette er kun et merkenavn
- Kommer med operativsystemet OS X (nåværende versjon pr. 8/10/2012)
PC
- Levert av andre leverandører enn Apple. (Asus, Acer, HP, Dell, Fujitsu-Siemens m.fl.)
- PC = personal computer. Rett og slett et samlebegrep
- Kommer stort sett med operativsystemet Windows. (Leveres med Windows 7 pr. 8/10/2012. I sjeldne tilfeller får du de også med et andre operativsystemer, f.eks basert på Linux-plattformen).
Går vi nå til SolidWorks egen nettside for systemkrav så ser vi at man må ha Windows for å kjøre programmet. Kjøper man derfor en datamaskin uten Windows-lisens, så må denne kjøpes utenom for å kunne installere SolidWorks. Utover de generelle systemkravene så har de også en oppdatert liste over sertifiserte grafikkort med tilhørende drivere. VIKTIG: Bruker man grafikkort som ikke er sertifisert/godkjent så garanterer ikke SolidWorks for hverken opplevelse eller stabilitet.
De fleste maskinene som folk kjøper privat i dag kommer ofte uten dedikert grafikkort, eller med et kort som er beregnet mer for spill enn for CAD. Vi anbefaler alltid at det kjøpes en maskin med et godkjent grafikkort. Opplever du som kunde problemer med grafikken, eller noe relatert til visning, så er dette på eget ansvar og utover det vi kan tilby på kundestøtte.
Er man klar over dette så finnes det flere muligheter når det kommer til å kjøre Windows på Mac. Begge alternativer krever som nevnt en Windows-lisens. Dette er ikke løsninger vi kan tilby noe kundestøtte på:
- OS X kommer levert med noe som heter Boot Camp. Dette er en programvare som gjør det mulig å kjøre både Windows og OS X på maskinen. Man velger da under oppstart om man vil starte det ene eller andre. Det vil si at man har to separate miljøer på en og samme maskin, som begge krever sitt område på harddisken. Dette er metoden som vil gi deg best ytelse da man kjører Windows på maskinen på lik linje med en hvilken som helst annen PC.
- Virtualisering – Windows i «et vindu» i OS X. Her finnes det to seriøse aktører som anbefales pga. ytelse og funksjonalitet: VMWare Fusion og Parallels. Ytelsen vil gå ned ettersom maskinen nå må kjøre OS X i bunn, og deretter Windows på toppen av det igjen. Fordelen er at man sitter i OS X og kan bruke de programmene man ikke ville hatt tilgang hvis man kun kjørte Windows (vha. Boot Camp). Begge disse leverandørene gir deg også muligheten til å benytte Windows-installasjonen du satte opp med Boot Camp. Det betyr at du kan velge om du vil kjøre kun Windows for best ytelse, eller veldig raskt få tilgang til Windows og SolidWorks.
Det er enkelte som bruker SolidWorks på Mac den dag i dag, og i de fleste tilfeller så går dette greit. Ytelsen vil selvsagt ikke være helt på topp ettersom grafikken er skreddersydd de profesjonelle grafikkortene fra ATI og NVIDIA.
Vi anbefaler alltid at du har en arbeidsmaskin som er godkjent/sertifisert slik at vi på ProNor Support kan hjelpe deg uansett hvilke problemer du skulle oppleve, og for at opplevelsen skal bli best mulig!