Nekkar ASA

Nekkar ASA jobber for å minimere miljøpåvirkningene med deres innovative fiskemerd. SOLIDWORKS Flow Simulation bidrar til at de kan redusere kostnader, samtidig som de øker kvaliteten. Les historien deres under, og finn ut hvordan de jobber for å revolusjonere havbruksnæringen.

Naturressurser som energikilde blir stadig mer populært, i tråd med økende krav til bærekraftige løsninger. Disse inkluderer blant annet vann- og vindkraft. I 2021 er det et økende antall bedrifter som jobber for å minimere skadelige miljøpåvirkninger. Med bærekraft i tankene tok Nekkar ASA saken i egne hender. Bedriften, lokalisert i Kristiansand, Norge, har som mål å utvikle banebrytende, bærekraftige løsninger for havbruksnæringen.

Prototype av den lukkede fiskemerden «Starfish»

I både Norge og Canada er det et stort politisk ønske om fiskeoppdrett i lukkede merder. Myndighetene ser på dette som en løsning på store miljøutfordringer som lakselus, rømninger og fiskedødelighet. Det er her «Starfish» kommer inn i bildet – en lukket fiskemerd lokalisert på Hidra, utenfor Flekkefjord. Det er en helautomatisk, digital og fjernstyrt fiskemerd, designet for å redusere miljøpåvirkninger og driftskostnader. Den har dobbel beskyttelse mot rømninger, unngår problemer knyttet til lakselus på grunn av vanninntak fra stort vanndyp under merden og samler opptil 90 prosent av biologisk avfall.

Rollen til SOLIDWORKS Flow Simulation

“Vi har kjørt analyser av vannkreftene som virker på merden, og benyttet SOLIDWORKS Flow Simulation for å se hvordan vannet oppfører seg” forklarer Mads Bjørnenak, R&D Manager. Han har blitt leid inn som CFD-spesialist i prosjekter hos Nekkar og utfører CFD-analyser ved hjelp av SOLIDWORKS.

Fiskemerden i Flekkefjord

Kvalitet: Økt. Kostnader: Redusert.

Ved å bruke SOLIDWORKS Flow Simulation kunne Mads simulere væske under reelle forhold, og effektivt analysere effekten av væskestrømning og lignende krefter på komponenter. «Vi har brukt en del CFD-analyser, kjørt flere iterasjoner og dermed vurdert ulike løsninger på merden med forskjellige antall innløp, plasseringer og vinkler».

Om fordelene ved å bruke SOLIDWORKS Flow Simulation forklarer Mads:

«Den iterative forbedringsprosessen sparer mye tid og penger, og gjør at man kan kjøre raske tester i programvaren. Du kan se om ideen er god eller dårlig veldig raskt, og på den måten sjekke flere ideer og konsepter og få et enda bedre sluttprodukt. SOLIDWORKS Flow Simulation utfører analyser ekstremt bra og raskt. Du sparer mye tid, uten å gå på bekostning av kvalitet». – Mads Bjørnenak, R&D Manager

SOLIDWORKS Flow Simulation ga Nekkar muligheten til å utføre nøyaktige CFD-analyser, og øke kvaliteten av sluttproduktet på rekordtid.

Test før du investerer

En annen fordel med SOLIDWORKS Flow Simulation sammenliknet med andre CFD-verktøy som f.eks. Autodesk, er den fleksible lisensmodellen. Det gjorde at Mads kunne teste løsningen og se om de ønskede resultatene ble oppnådd, før investering i en permanent lisens.

“Vi testet Autodesk sin CFD-løsning. Den har rundt samme årspris, men SOLIDWORKS har en fleksibel lisensmodell. På den måten kunne vi bruke en 3-måneders lisens for å teste ut, mens Autodesk kun har en årsavgift», forteller Mads.

For å lære mer om fordelene ved fleksibel lisensiering, klikk her.

PLM Group – din lokale innovasjonspartner med kunnskap i verdensklasse

Når du benytter deg av SOLIDWORKS Flow Simulation trenger du ikke å være en ekspert for å oppnå ønsket resultat. I tillegg til det intuitive grensesnittet, er det nyttig å ha tett kontakt med ekspertene som kjenner programvaren inn og ut.

“Spesielt i begynnelsen trengte jeg hjelp med noen utfordringer, og PLM Group var svært hjelpsomme til å løse disse”, kommenterer Mads.

Vår lokale support er alltid klar for å hjelpe deg

Med en aktiv abonnementsavtale er vi alltid der hvis du trenger oss, men med SOLIDWORKS trenger du nok ikke mye hjelp. Det er en av de mest intuitive og kraftfulle programareløsningene på markedet. Mads forklarer:

“SOLIDWORKS gjør jobben til en rimelig pris og er veldig brukervennlig, samtidig som den er svært avansert og presis. Jeg har brukt andre high-end CFD-verktøy som er mye vanskeligere å bli kjent med og bruke korrekt”.

Resulater

Med kontinuerlig testing frem mot sommeren, vil Nekkar få mer nytte av de verdifulle funksjonalitetene til SOLIDWORKS Flow Simulation. I nåværende stadie av prosjektet har de allerede sett følgende resultater:

  • Muligheten til å teste og verifisere løsningene deres internt, og dermed redusere kostnader drastisk .
  • Kortere prosjektvarighet og kompleksitet – på den måten akselerere innovasjonsprosessen.
  • Økt kvalitet av sluttprodukt.
  • Ingen behov for å investere i en permanent lisens – SOLIDWORKS Flow Simulation gjør at Nekkar kan teste før de investerer.

I PLM Group er vi stolte av å være en del av innovasjonen og fortsetter å støtte Nekkar i deres arbeid innen havbruksnæringen.

Er du nysgjerrig på hvordan SOLIDWORKS Simulation-programvaren kan forbedre din produktutvikling?

Se vårt webinar om virtuell testing her, eller kontakt oss her.

Nekkar ASA

“SOLIDWORKS gjør jobben til en rimelig pris og er veldig brukervennlig, samtidig som den er svært avansert og presis. Jeg har brukt andre high-end CFD-verktøy som er mye vanskeligere å bli kjent med og bruke korrekt”.

Mads Bjørnenak