OMotion AB

OMotion er et voksende selskap med lidenskap for unike, elektriske kjøretøy. I løpet av sommeren 2021 er planen å lansere et spesialkjøretøy i 20 eksemplarer på markedet. For å kunne oppfylle denne drømmen har selskapet nylig fullført dets første år med programmet SOLIDWORKS for oppstartsbedrifter, som gjorde det mulig å spare både tid og penger.

Allerede som barn tilbragte Ola Svensson mye tid i familiens mekaniske verksted, og var alltid omringet av kjøretøy av ulike slag. Ut av brennende interesse ble Omotion etablert i 2013 – et selskap som opprinnelig fokuserte på konsulentvirksomhet innen elektronikk og programmering. I de påfølgende årene ble det ansatt to personer – Philip Jönsson og Joakim Andersson. Sammen bestemte de seg for å starte et felles prosjekt i 2017. «Vi har alltid vært interessert i kjøretøy og elektroniske drivsystemer, så det var naturlig å legge ut på eventyr innen bilindustrien», sier Ola Svensson, administrerende direktør og grunnlegger av OMotion.

Selvdesignet modell på vei ut på markedet

Planen var opprinnelig å utvikle et tohjulet kjøretøy, men etter grundig markedsanalyse var det tydelig at det var noe annet de ønsket å investere i: trehjulede motorsykler som ligner på biler.

”Vi holdt ut og startet prosjektet fra elektronikk- og programvareperspektivet. I 2017 gjorde vi en elektrisk konvertering, og nå jobber vi med en helt ny modell som er designet fra grunnen av.”

I dag består selskapet av syv ansatte, tre heltid og fire deltid. Visjonen er å bli en anerkjent produsent av lettere, elektriske sportskjøretøy. Det er en lang vei å gå, men Ola Svensson hevder at selskapets første selvdesignede modell er raskt på vei ut på markedet. Dette betyr at 20 kjøretøy, bygget i selskapets lokaler i Sør-Sverige, vil komme ut på markedet sommeren 2021. ”Vi tror at bilindustrien vil åpne for en annen måte å transportere seg rundt på. Vi ser allerede en utvikling der elektrisk trafikk blir godt mottatt i byene. Det er den utviklingen vi prøver å bidra til.”

OMotion planlegger utgivelse av trehjuling sommeren 2021. Foto: Jakobsson Addemotion

Lavere kostnader i startgropen

De fleste kjøretøyskomponenter er selvdesignet, bortsett fra noen av de mest åpenbare som motor og batteri.

”Da vi gikk fra å jobbe med elektronikk til å lage en komplett løsning for hele kjøretøyet, følte vi at vi trengte en profesjonell programvare for å kunne håndtere det”, sier Ola Svensson.

Løsningen var en søknad til programmet SOLIDWORKS for oppstartsbedrifter, der selskapet hadde fri tilgang til SOLIDWORKS i ett helt år. «SOLIDWORKS føltes som et godt alternativ, det var det vi ble anbefalt av andre som jobber med mekanikk og design i bransjen. Det er et anerkjent og godt verktøy, derfor satset vi på det». Det var også økonomisk smart for et selskap i startblokken, og året etter fikk de stor rabatt på programmene de trengte. I det andre året fikk OMotion en bedre pris for applikasjonene i 3DEXPERIENCE Works, som inkluderer alt selskapet trenger for å fortsette å blomstre – inkludert 3D CAD, simulering, visualisering og mye mer. Hvis de har behov for support, har de også rett til designveiledning fra SOLIDWORKS Engineers og tilgang til en mengde online opplæringsmateriell.

3 fordeler med SOLIDWORKS for oppstartsbedrifter

OMotion har oppnådd følgende fordeler ved SOLIDWORKS for oppstartsbedrifter:

  • Muligheten til å virtuelt teste og verifisere design for å garantere sikkerheten ved tester
  • Mindre behov for fysiske prototyper, som igjen betyr kortere produktutviklingstid
  • Tilgang til brukervennlig og kraftfull programvare det første året, samt rabatt i løpet av det andre året

”Jeg vil absolutt anbefale det til andre. Spesielt siden du kan bruke programmet i et helt år gratis. Da har man virkelig sjansen til å komme i gang, uten å dra på seg store kostnader i begynnelsen.”

Omotion 2 heter den nya modellen som är planerad att äntra marknaden sommaren 2021. Foto: Omotion
OMotion 2 heter den nye modellen som er planlagt ut på markedet sommeren 2021. Foto: OMotion

Testes i 100 km/t

Det er en prosess å designe, og en prosess å få delene til å passe. Alt ned til den minste skruen som skal ha sin plass i designet. Et verktøy som spilte en avgjørende rolle for OMotion SOLIDWORKS Simulation. ”Vi har SOLIDWORKS Premium nå og har hovedsakelig brukt 3D CAD og simulering», sier Ola Svensson og fortsetter: «Når vi har tegnet rammen og svingarmen til bakhjulet, har vi klart å simulere dette direkte i SOLIDWORKS, og på denne måten vært i stand til å garantere at den vil vare”. En funksjon de har brukt er lastesimulering, for å f.eks. rotere hele rammen i to punkter og måle rammens vridningsstivhet.

”Uten et så kompetent program hadde vi ikke klart det vi har gjort nå – det fyller et grunnleggende behov. Vi liker å teste manuelt med fysiske prototyper, men vi sparer utrolig mye på å slippe å gjøre det hundre ganger. Du ser umiddelbart om noe ikke passer sammen eller trenger å endres.”

Utføring av statiske simuleringer har forbedret selskapets mulighet til å ha en iterativ og jevn designprosess, samtidig som du garanterer sikkerhet når kjøretøyene skal testes på veiene. ”Det er alvorlige greier. Hvis du vil prøvekjøre i 100 kilometer i timen, må du sørge for at det fungerer.”

3D CAD-ritningar av Omotion 2. Foto: Omotion
3D CAD-tegninger i SOLIDWORKS av OMotion 2. Foto: OMotion

Eksperthjelp tilgjengelig når support trengs

Samarbeidet med PLM Group, som leverte lisensene, har fungert veldig bra i følge Ola:

”Vi fikk hjelp med å komme i gang med alle lisensene. Samarbeidet med PLM Group har fungert veldig bra hele veien. Hvis noe gikk galt, fikk vi den hjelpen vi trengte.”

Etter det første året med SOLIDWORKS har OMotion valgt å fortsette å jobbe med programmet. Planen fremover er å fortsette å designe i programmet og forhåpentligvis lansere enda flere modeller i fremtiden. SOLIDWORKS Electrical 3D er et program de ser frem til å teste.

”Nå er fokuset på å få kjøretøyene ut, sørge for at alt fungerer og støtte kundene. Da vil vi komme inn på nye markeder. På sikt har vi tenkt å lage en ny modell med tak som vi allerde har designet, og som vil gi andre muligheter til å komme inn og ta en del av småbilmarkedet, som er enda større», sier Ola Svensson og avslutter med:

“For at vi skal kunne fortsette trenger vi programvarer som SOLIDWORKS. Det er en viktig del av arbeidet med å designe og utvikle produktet vårt.»

Vi i PLM Group er stolte av å være involert og vi støtter OMotion i deres reise for å utvikle fremtidens inspirerende og elektriske kjøretøy.

 

Er du nysgjerrig på hva SOLIDWORKS kan gjøre for din bedrift?

Les mer om SOLIDWORKS for oppstarts bedrifter her eller se vårt webinar om hvordan du kan jobbe smartere, ikke hardere, med virtuell testing.

OMotion AB

”Vi fikk hjelp med å komme i gang med alle lisensene. Samarbeidet med PLM Group har fungert veldig bra hele veien. Hvis noe gikk galt, fikk vi den hjelpen vi trengte.”

Ola Svensson