Produsentene bak verdens beste aluminiumsbåter

Buster, Yamarin og Cross er verdenskjente merkevarer innen båtindustrien. Det er imidlertid nødvendig med et dypdykk inn i historien til Inha Works for å forstå forbindelsen mellom disse merkene. I denne artikkelen utforsker vi historien gjennom intervjuer med Kalle Kanerva og Juuso Hyrkkö.

Selv om Inha Works fabrikken nå er kjent for produksjon av premiumbåter startet de utenfor den maritime sektoren. Fabrikkens metallarbeider strekker seg helt tilbake til 1841, og de startet ikke med båter før på 1970-tallet. I dag er de en del av Yamaha Motor Group.

Per nå har Inha Works en stor portefølje med over 40 ulike båtmodeller. Blant deres trekkplaster finner vi Buster, som har et aluminiumsskrog, og Yamarin med et skrog i forsterket plast. Variasjon og innovasjon er også tydelig til stede i portefølken, representert av blant annet Yamarin Cross, en hybridmodell som har et aluminiumsskrog og dekk i forsterket plast.

Aluminiumsbåtens bemerkelsesverdige egenskaper

Buster aluminiumsbåter ble populære grunnet deres holdbarhet og enkle vedlikehold. Båtene tåler godt støt, riper og mindre grunnstøtinger uten at det fører til strukturell skade. Når båtene blir ripet opp, absorberer ikke aluminium fuktighet slik som for eksempel glassfiber, og tåler derfor ulike værforhold. Dette gjør at man kan bruke båten fra tidlig på våren til sent på høsten. Disse egenskapene sørger sammen for at båtene varer lenge.

Busters innovative skrogløsning og kontinuerlig testing på sjøen sikrer trygg håndtering og båtenes høye ytelse. «Vår løsning for å stive av skroget sørger for at båten ligger stabilt på vannet og er sikker, samtidig som båten er lett,» sier Kalle Kanerva, Product Development Manager hos Inha Works.

Produktets bærekraftighet bidrar til å utvikle designet

Båter fra både Buster og Yamarin er designet her i Finland av in-house og eksterne designere. I Raisio har designet blitt lagd i mer enn 10 år, og kontoret ligger rett ved sjøen. Kalle understreker at beliggenheten er optimal for å teste båtene.

Den offisielle testingen av båtene utføres av erfarne testmekanikere, men generell testing utføres også av de ansatte. «Grunnleggende ingeniørarbeid kan virke kjedelig, men her i R&D får alle lov til å være en del av designprosessen som gjør arbeidet meningsfylt,» sier Kalle. Denne hands-on-tilnærmingen sikrer at de ferdige båtene møter de høyeste kvalitetsstandardene og kan stå i mot de mest utfordrende omgivelsene.

Inha Works outsourcer vedlikehold av PDM-databasen til PLM Group

I 2016 ble Inha Works solgt av den tidligere eieren Fiskars Group til Yamaha Motor Group. Etter hvert som selskapets drift og databaseservere gradvis ble med på overgangen til Yamaha ble det naturlig for Inha Works å vurdere alternative løsninger. De valgte derfor å outsource vedlikeholdet av både servere på stedet og PDM Professional ved å benytte seg av HostPLM cloud service fra PLM Group.

“For oss var overgangen til HostPLM veldig rett frem. Når PDM Professional-miljøet hadde blitt flyttet til HostPLM-skyen, var det ikke nødvendig med justeringer fra vår kant og det påvirket ikke arbeidet vårt i det hele tatt. Overgangen var rett og slett veldig enkel,» sier Juuso Hyrkkö, Product Development Engineer hos Inha Works.

Fordelene ved å bruke HostPLM

Juuso forteller at samarbeidet innad i designteamet har fortsatt som før: «Bruk av PDM krever ikke en separat VPN-tilkobling, og dette gjør det raskere å motta og dele informasjon. Våre eksterne designere bruker også samme PDM, og lagrer alle sine dokumenter der.»

“HostPLM har vist seg å være en veldig effektiv løsning for oss. Overraskende nok fungerer denne løsningen enda raskere enn vår tidligere løsning med lokale servere. Den aller største fordelen har imidlertid vært outsourcingen av database- og servervedlikehold. Disse har vært hovedfordelene vi har fått fra tjenesten, og naturlig nok er skybaserte løsninger i ferd med å bli den nye normen nå til dags,» oppsummerer Juuso.

PDM-løsningen kan skreddersys til å passe hver bedrift individuelt, og for Inha Works har den også blitt oppdatert og utviklet i løpet av årene for å tilpasses deres behov.

Et entusiastisk team ved hjertet av produktutviklingen

Tradisjonelt sett har båtindustrien fungert slik at én enkelt designer har vært ansvarlig for nesten hele produktet. «Dette har nå endret seg, vi designer som et team,» understreker Kanerva.

På Kalles team flyter jobb og hobbyer inn i hverandre, da båtlivet er en del av nesten hver eneste ansatts fritid og interesser. Muligheten til å utvikle banebrytende produkter selv, sørger for at arbeidet blir unikt og spennende.

Kalle forteller: «Hos Inha Works ser vi hele productutviklingsprosessen: konseptualiseringen, det grunnleggende designet, prototyping, testing og produksjonsstart.» Juuso er også glad for dette. Han mimrer tilbake til sin tidligere jobb som mekanisk designer i et ingeniørfirma, hvor han måtte være tilskuer og ikke fikk se sitt eget design i det ferdige produktet.

“Det som motiverer meg mest i jobben min er at jeg kan dypdykke i interessante produkter. Når jeg er ute på vannet er det herlig å se båter på bølgene som jeg har vært med på å designe. Det beste med denne jobben er at jeg får mulighet til å utvikle produkter for kjente merker,» sier Hyrkkö i oppsummeringen av de beste delene av jobben sin.

Endringer i markedet krever innovative løsninger

Inha Works jobber mot markeder utenfor Europa, og i fremtiden vil Juuso and Kalle designe båter som ikke bare passer nordiske kunder, men også båtførere i middelhavet, Nord Amerika og Australia. «For å møte utfordringene og behovene til det nye markedet har vi nylig lansert en ny modell, Yamarin 80 DC, som skiller seg ut fra de mest tradisjonelle nordiske båtene, i tillegg til andre modeller fra Yamarin. Det er særlig designet av fordekket som gir tilgang til båten fra siden gjennom en separat passasje. Den nyeste modellen har allerede mottatt gode anmeldelser i Skandinavia, og rundt om i verden,» forteller Kalle stolt.

Hva er HostPLM?

HostPLM er en kraftig og skalerbar privat hostingtjeneste for SOLIDWORKS PDM Professional. Tjenesten er basert på en forhåndskonfigurert løsning, som vedlikeholdes og videreutvikles av PLM Group. Med HostPLM får du tilgang til dine data fra hvor som helst. Løsningen krever ikke at du har egne servere eller sikkerhetskopiering.
Interessert? Les mer om tjenesten HostPLM.

Produsentene bak verdens beste aluminiumsbåter

HostPLM har vært en svært effektiv løsning for oss. Vi ble gledelig overrasket over at HostPLM fungerer enda raskere enn vår tidligere løsning med lokale servere. Den største fordelen har imidlertid vært outsourcingen av vedlikeholdet til databasen- og serveren. Disse har vært hovedfordelene vi har dratt nytte av, og naturlig nok er jo skybaserte løsninger på vei til å bli normen nå til dags.

Juuso Hyrkkö

Flere produkter

  • HostPLM – PDM Professional i skyen

    HostPLM – PDM Professional i skyen En skalerbar, skybasert løsning for datahåndtering er kostnadseffektivt og pålitelig. Vi sørger for at kundene våre kan redusere hva …